پلنگ

این جانور گسترده ترین پراکندگی را در بین تمام گربه سانان بزرگ جهان دارد. در انواع زیستگاههای کوهستانی، استپی، جنگلی و کوههای مناطق بیابانی زیستگاه این گونه می باشد. پلنگ ایرانی بزرگترین گونه پلنگ در جهان می باشد. علیرغم تنوع زیستگاهی از فراوانی پائینی برخوردار است. کاهش شديد جمعيت پلنگ در سال هاي اخير سبب شده است که اين گونه با ارزش توسط کميته بقاي گونه هاي اتحاديه بين المللي حفاظت از طبيعت و منابع طبيعي (SSC/IUCN)، در رده حفاظتي در معرض خطر انقراض (EN) گنجانده شود.  تخریب زیستگاه، شکار غیرمجاز و تصادفات جاده ای  از مهمترین عوامل کاهش جمعیت آین گونه می باشد. مهمترین طعمه پلنگ کل و بز و قوچ و میش به شمار می رود و در کنار آن از گراز، انواع گوزنها، آهو، پستانداران کوچک، پرندگان و حتی حشرات نیز تغذیه می کند. در مواقع کمبود طعمه طبیعی، ممکن است ناچار به حمله به دامهای اهلی و سگ گله نیز شود.

.

کل و بز  

کل و بز جانوری از خانواده گاوسانان و علف خوار است. کل و بز سلطان صخره ها هستند. بدن این جانوران طوری شکل گرفته که به راحتی می توانند از صخره های صعب العبور بالا روند. پاهای کوتاه و سنگین بودن قسمت جلویی بدن و ساختمان خاص سم ها باعث می شود در هنگام بالا رفتن و پریدن به روی صخره ها به خوبی تعادل خود را حفظ کنند و شاخ گره دار به طرف عقب بدن متمایل شده به صورت نیم دایره است و باعث می شود اگر زمانی جانور از صخره پرت شود بر روی آن غلت بزند و جان خود را نجات دهد. در پاییزجفت گیری می نماید ونوزادان 160 روز بعد به دنیا می آیند.

خرس قهوه ای

جثه بسیار بزرگی دارد و در کلیه مناطق جنگلی و کوهستانی شمال، شمال شرق و غرب ایران پراکنش دارد. همه چیزخوار است، رژیم غذایی بستگی به منابع غذایی قابل دسترس دارد. اغلب از مواد گیاهی نظیر میوه‌ها، ریشه، دانه، جوانه، و مواد حیوانی از قبیل حشرات، مهره‌داران بزرگ و کوچک، نوزاد پستانداران بزرگ، ماهی، دام، لاشه حیوانات تغذیه می‌کند. مقدار زیادی از انرژی غذایی خود را از مواد گیاهی بدست می‌آورد. شب گرد است اما در مناطقی که آرامش کافی داشته باشد، روزها نیز مشاهده می‌شود. به صورت انفرادی زندگی می‌کند. خرس ماده اغلب با بچه‌هایش دیده می‌شود. محل لانه خود را در شیب‌های کوهستانی در بین سنگ‌های بزرگ انباشته شده، سوراخ‌های طبیعی، غارها، و یا در میان ریشه درختان انتخاب می‌کند. جفت‌گیری غالباً در اوایل فصل تابستان شروع می‌شود، مدت آبستنی حدود هفت تا هشت ماه است و غالباً در موقع خواب زمستانی یک تا چهار و معمولاً دو نوزاد می‌زاید.


 

سنجاب ایرانی  

    گونه‌ای از راسته جوندگان است که جنگل های بلوط زاگرس از زیستگاه های اصلی آن می باشد . معمولاً درختان بلند و کهنسال بلوط را به درختان کوتاه و پرشاخ و برگ ترجیح می‌دهد. روزها فعال است. معمولاً به صورت انفرادی بر روی درختان زندگی می‌کند. لانه را در سوراخ درختان ایجاد می‌کند و سطح‌ آن را به وسیله علف‌های نرم مفروش می‌سازد. از دانه، میوه، جوانه، برگ، پوست درختان، و احتمالاً از تخم و جوجه پرندگان تغذیه می‌کند. برای فصل زمستان مقدار زیادی مواد غذایی و به خصوص دانه بلوط را در سوراخ‌های زمین، زیر ریشه، یا سوراخ درختان مخفی می‌کند. به تکثیر درختان جنگل کمک زیادی می‌کند. سال 2 الی 3 بار تولید مثل می کند و هر بار 2 تا 4 بچه می زاید. جفت‌گیری از فصل بهار شروع می‌شود و پس از حدود 40 روز سه تا هشت بچه می‌زاید، بچه‌ها در یک سالگی بالغ می‌شوند.

شنگ

نیمه آبزی است و به خوبی برای زندگی در آب و خشکی سازگار شده است . شب ها یا صبح زود به شکار پرداخته و میانه روزبه استراحت در لانه خود که معمولا حفره ای در نزدیکی آب است سپری می کند. ماهی بیشترین سهم را در رژیم غذایی شنگ دارد اما از سخت پوستان ،نرم تنان ، حشرات ، دوزیستان ، خزندگان، پرندگان و پستانداران نیز تغذیه می کند .  معمولا در زمستان جفت گیری می کند . دوره آبستنی 61 تا 63 روز است . رودخانه ها، تالاب ها و دریاچه ها زیستگاه این گونه می باشند.
 

قوچ و میش

معمولا در صبح زود و عصر چرا می کنند . گوسفند وحشی حیوانی اجتماعی است ، معمولا به غیر از فصل جفت گیری نر ها از بقیه گله ( ماده ها و نر های نابالغ و بچه ها ) جدا زندگی می کنند در فصل پائیز جفت گیری می نمایند. دوره آبستنی معمولا 165 روز طول می کشد 1 و به ندرت 2  بچه می زایند و بچه ها تا حدود 4 ماه شیر می خورند و حدود  دو سالگی بالغ می شوند و طول عمر آنها حدود 12 سال است.